Czy jesteś zapalonym piwowarem-hobbystą i wciąż masz pytania na drodze do stania się doświadczonym browarnikiem? Najważniejsze odpowiedzi dotyczące produkcji piwa znajdziesz w często zadawanych pytaniach.
Witajcie piwowarze hobbiści!
Witamy w piwnym świecie firmy Klarstein
To najlepsza sztuka domowego warzenia piwa
Przygotowuje się tu pyszne rzeczy: dzięki radości eksperymentowania, smacznym sugestiom i wysokiej jakości produktom marki Klarstein możesz z browarnika hobbisty stać się mistrzem domowego piwa. Po co pić tylko komercyjne marki? W piwnym świecie Klarstein możesz otworzyć własny browar i warzyć własne piwo. Odkryj starodawną sztukę warzenia piwa i postępuj zgodnie z tradycyjnymi metodami lub twórz nowe produkty.
Nasz piwny świat jest tak różnorodny, jak sam asortyment piw. Dowiesz się tu wszystkiego o warzeniu piwa, rodzajach piwa, składnikach i wiele więcej. Od zasłużonego piwa po pracy aż po domowy Oktoberfest: pozwól się zainspirować licznymi aspektami słynnego piwa. Na zdrowie!
Piwo rzemieślnicze: nowoczesna sztuka piwowarska
Dla zapalonych piwowarów hobbystów: po prostu zrób piwo
Prawdziwi miłośnicy piwa składają hołd królowi z koroną z piany za jego świeżość, oryginalność i rozmaitość. Na szczęście dla piwowarów hobbystów: z odpowiednim sprzętem do warzenia lub wysokiej jakości kotłem do warzenia każdy może zrobić piwo. Ale jak zacząć i czego potrzebujesz, jeśli chcesz warzyć własne piwo? Odpowiedzi znajdziesz w naszym poradniku.
Piwo rzemieślnicze: nowoczesna sztuka piwowarska
Warzenie piwa z Klarstein
Oczekiwanie na przyjemne letnie wieczory w parku, grille z dobrymi przyjaciółmi i żywiołowe festiwale rośnie z każdym stopniem. Dobre dla tych, którzy zaczynają sezon pod gołym niebem dobrze przygotowani, dlatego że Klarstein spełnia marzenie o domowym piwie z obfitym plopem. Na marki, przygotuj się, na zdrowie!
Kolejne produkty na temat piwa

Warzenie piwa: Jest tu chmielowa nadzieja!
Słodki przewodnik po warzeniu piwa
Chmiel i słód nigdy się u nas nie zmarnują. Odwiedź nasz piwny świat i daj się upoić złotymi, bursztynowym i mistycznie ciemnym piwem aż po wspaniałe szczyty korony z piany. Ale nie za bardzo, ponieważ piwem powinniśmy cieszyć się z umiarem – i nie, nie mamy na myśli beczek.
Warzenie piwa to znacznie więcej niż tylko środek do osiągnięcia celu. Od pierwszego pomysłu aż do gotowego łyku należy zastanowić się nad kilkoma rzeczami – na przykład, które składniki są ważne dla warzenia piwa i w jakiej kolejności są one istotne w procesie warzenia. Jednak wysiłek się opłaci – najpóźniej wtedy, gdy z dumą dzielisz się swoim piwem ze znajomymi.
Produkty do warzenia piwa
Wysokiej jakości akcesoria piwne:
Wiedza o tym, jak coś działa, to jedno. Smaczne rezultaty, które z radością rozpłyną poświęcony czas i wysiłek jako orzeźwiające zimne piwo latem to coś zupełnie innego. Mamy bardzo dobre argumenty za optymalną realizacją Państwa pomysłów na produkcję piwa.
Warzenie piwa: tu jest instrukcja, jak
Chcesz, aby Twoje piwo miało raczej słodki smak z dużą ilością słodu, było nordycko gorzkie czy zaskakiwało głęboką, ciemną barwą? Jeśli chcesz uwarzyć własne piwo, musisz nie tylko prawidłowo używać składników, ale także zmieniać ich rodzaj i ilość oraz również temperaturę warzenia.
Jakie składniki powinny znaleźć się w piwie?
Warzenie piwa nie jest nauką o rakietach, ale przy odpowiednim planowaniu można odkryć odległe galaktyki przyjemności. Udany proces produkcji piwa poprzedzony jest różnymi decyzjami: jaką recepturę chcę zrealizować, w jakiej ilości chcę warzyć, jakie składniki piwne muszę do tego kupić i jakich akcesoriów potrzebuję do warzenia? Podstawą jest zawsze przepis. Do piw górnej fermentacji należą wszystkie ALE oraz typowe bawarskie piwo pszeniczne. Na przykład Pils, Helles i Märzen to piwa dolnej fermentacji lagery. Tak czy inaczej: zgodnie z prawem niemieckie piwo może składać się tylko ze słodu, chmielu, drożdży i wody.

Różnorodność przepisów jest niemal nieograniczona. Dlatego sensownym rozwiązaniem do pierwszego piwa jest zakup składników, które oferowane są w postaci gotowej mieszanki. Ważne: Popularność piwa w Niemczech znajduje również odzwierciedlenie w typowych niemieckich przepisach, ponieważ jako piwowar-hobbysta musisz poinformować o swoich planach właściwy urząd celny. Ale nie martw się, podatek piwny obowiązuje tylko wtedy, gdy warzysz więcej niż 200 litrów piwa w ciągu roku kalendarzowego.

W tradycyjnej produkcji piwa skrobia ze zmiażdżonych ziaren zbóż się najpierw rozpuszcza i przekształca w cukier - nazywa się to zacieraniem. Woda i słód są mieszane w kadzi zaciernej przed tym jak podczas ługowania wypłukuje się cukier resztkowy obecny jeszcze w słodzie, a wymyty słód (zużyte ziarno) jest oddzielane od cieczy.

Rezultatem jest brzeczka, którą w kolejnym kroku gotujemy razem z chmielem przez około godzinę. Powodów jest kilka: chmiel uzupełnia słodowy cukrowy roztwór o gorzkie i aromatyczne substancje z innymi nutami smakowymi.

Czy istnieje w ogóle piwo bez chmielu? I tak, i nie. Ci, którzy ściśle przestrzegają prawa o czystości piwa, nie obejdą się bez chmielu lub będą musieli zastąpić go alternatywami, takimi jak zioła - ale to irytuje strażników moralności publicznej. Jeśli chcesz wyrwać się z ciasnego gorsetu prawa o czystości piwa, możemy Ci tylko powiedzieć: śmiało idź do tego i opowiedz nam o swoim domowym piwie bez chmielu.

Fermentacja: od zupy chlebowej po piwo
Czy jesteś gotowy na swój pierwszy swobodny styl warzenia? Do tej pory stworzyliśmy tylko mętną, nieszczęśliwą zupę chlebową, ale drożdże fermentacją wyczarują optymistyczne piwo. Osiąga się to poprzez przekształcenie cukru w alkohol i kwas węglowy. Nie bez powodu sprawdza się znane powiedzenie: „Brzeczkę robi browarnik a piwo drożdże.” Mamy nadzieję, że przyniosłeś ze sobą cierpliwość, ponieważ główna fermentacja podczas warzenia piwa trwa około pięciu do siedmiu dni.

Butelkowanie i wtórna fermentacja
W ostatnim kroku przed napełnieniem młodego piwa do butelek lub beczek musimy odfiltrować resztki osadu i drożdży z moszczu jęczmiennego. Podczas fermentacji wtórnej piwo domowe otrzyma zasłużony czas na odpoczynek, dzięki czemu właściwie dojrzeje, zwiąże dwutlenek węgla i smakowo dojrzeje. Nie ukrywamy, że ostatni akt to największa próba cierpliwości, ponieważ młode piwo przechowuje się przez kilka tygodni w temperaturze od jednego do dwóch stopni, aby drożdże mogły się osadzić. W ten sposób piwo oczyszcza się i stabilizuje.

Tak, wiele serca, duszy i wytrwałości wkłada się w warzenie piwa - najwyższy czas, by uczcić to butelką świetnego domowego piwa, bo kiedy już zaczniesz, możesz tak zaplanować proces, że zawsze masz dość własnych gotowych produktów. I w tym sensie: Na zdrowie!

Dostałeś ochotę na niego?
Następnie, wspólnie przyjrzymy się sztuce warzenia w sześciu aktach. Dzięki naszym instrukcjom i kotłom na warzenie Klarstein, praktycznemu kompleksowemu rozwiązaniu "wszystko w jednym" do przygotowywania zacieru, możesz z łatwością uwarzyć własne piwo.
Warzenie piwa teraz
Uwarz własne piwo - i załóż piankową koronę
Sztuka warzenia piwa w sześciu aktach
Jaka jest różnica między barbierem a piwem barowym? Dokładnie taka, pierwsza obcina włosy a my chcemy od czasu do czasu zastąpić piwo barowe piwem domowym. Cóż, ten był naprawdę płaski. Zupełnie inaczej niż w przypadku królewskiej korony z piany, gdy warzymy własne, świeże piwo. Ale czy istnieje w ogóle zestaw do warzenia piwa, który można wykorzystać do własnego domowego browaru? Ale oczywiście, że tak! Dzięki czystej głowie oraz kociołkom i fermentatorom Klarstein można w prosty sposób uwarzyć własne piwo, mimo tego, że przepis na sok jęczmienny jest stary.
Uwarz sobie własne piwo: składniki i akcesoria
Na około 20 litrów domowego piwa
- Przepis na warzenie piwa
- Woda, słód, chmiel, drożdże - ilości wg przepisu
- Kocioł na warzenie i pojemnik fermentacyjny (25-30 litrów)
- Kosze parowe
- Filtr rurkowy
- Garnek lub wiadro (co najmniej 10 litrów)
- Łyżka kuchenna z długą rękojeścią
- Naczynie pomiarowe
- Termometr
- Waga
Szczególnie akcesoria są dość bogate. Dobra wiadomość: jeśli chcesz szczególnie komfortowo warzyć własne piwo, urządzenie Mundschenk firmy Klarstein reprezentuje praktyczne i wysokiej jakości rozwiązanie. Oznacza to, że możesz usunąć cztery linie z piwnego pokrycia: zbiornik zacierny, zbiornik fermentacyjny, filtr na osady i termometr, ponieważ system zawiera te wszystkie ważne elementy.
Warzenie piwa z Klarstein
Oczekiwanie na przyjemne letnie wieczory w parku, grille z dobrymi przyjaciółmi i żywiołowe festiwale rośnie z każdym stopniem. Dobre dla tych, którzy zaczynają sezon pod gołym niebem dobrze przygotowani, dlatego że Klarstein spełnia marzenie o domowym piwie z obfitym plopem. Na marki, przygotuj się, na zdrowie!
Kocioł zacierny Mundschenk - niezbędny dla piwowarów hobbystów
Jeśli chcesz warzyć piwo w domu, nie możesz przegapić takiego produktu, jakim jest kocioł do warzenia Mundschenk. Kompletne rozwiązanie do warzenia zacieru posiada wkład sitowy i pojemnik na ziarno, który z łatwością oddziela słód wstępny od zużytych ziaren. Przemieszczenie do zbiornika fermentacyjnego jest również łatwe dzięki kurkowi spustowemu.

Kocioł fermentacyjny Maischfest - domowe warzenie piwa
Nawet piwowarze-hobbyści, którzy sami robią własne piwo, mogą elastycznie produkować swój ulubiony napój. Preferujesz bardziej jasne czy ciemne, mocne czy lekkie? Kocioł fermentacyjny Maischfest zamieni słód w pyszne piwo według własnego wyboru - otworzy kilka drzwi do królestwa piwa. „Od piwa do wina, proszę bardzo”, mówi się, ale jeśli masz ochotę na kieliszek wina, kocioł fermentacyjny Klarstein również chętnie przyjmie i to zamówienie.

Nalewak Skal - biega wraz z Tobą
Ponieważ świeżo lane piwo smakuje po prostu lepiej niż piwo z butelki czy z puszki, nie ma możliwości funkcjonowania bez własnego nalewaka - do piwnicy na imprezę lub na kolejny grill w ogrodzie.
A ponieważ pije również oko, Skal jest wierny stylowi autentycznego systemu barowego. Jesteś miłośnikiem piwowarnikiem hobbystycznym i wciąż masz pytania na drodze do tego, aby zostać doświadczonym browarnikiem? Najważniejsze odpowiedzi dotyczące produkcji piwa znajdziesz w często zadawanych pytaniach.

Uwarz sobie własne piwo: instrukcja
Toast dla doskonałości
Z Mundschenk możesz stworzyć prawie każdy styl piwa, a do końca samodzielnie uwarzyć modne piwo rzemieślnicze. Aby to się udało, bardzo ważne jest, aby urządzenie było prawidłowo skonfigurowane. Dlatego poświęć trochę czasu i zapoznaj się ze sprzętem - to wciąż relaksująca przyjemność.
Zaletą systemu do warzenia piwa jest to, że nie musisz kupować rozbudowanego zestawu do warzenia piwa, ponieważ funkcjonuje on jako kompletne rozwiązanie. Wcześniej jednak należy wyczyścić urządzenie, napełniając je około 20 litrami wody i odpowiednim preparatem czyszczącym. Pozwól mieszaninie krążyć w temperaturze około 60 ° C przez około pół godziny. Następnie dokładnie wypłucz urządzenie wodą.
Przygotowany? Świetnie, więc napełnijmy razem kocioł piwa, do którego Obelix chętniej wolałby wpaść niż do magicznego eliksiru. Poniższe instrukcje „Uwarz sobie własne piwo” w sześciu aktach sztuki dotyczą kotła zacierającego Mundschenk i kotła fermentacyjnego Maischfest.
Zacieranie
Jeśli chcesz uwarzyć własne piwo, najpierw włóż sitko do pojemnika i napełnij urządzenie wymaganą ilością wody oraz właściwym pojemnikiem ze ziarnem. Woda musi teraz zostać podgrzana w zakresie od 66 do 68 °C. Zaprogramuj system warzenia za pomocą nowoczesnego wyświetlacza, usiądź wygodnie i obserwuj, co się dzieje. W międzyczasie wyjaśnijmy sobie, czym jest zacier: jest to mieszanka ześrutowanego słodu i wody. Gdy tylko zostanie osiągnięta właściwa temperatura, pompa obiegowa uruchamia się i reguluje przepływ. Gdy proces zacierania zakończy się po około półtorej godzinie, otrzymasz brzeczkę - są to płynne części zacieru.

Czyszczenie
Celem czyszczenia jest oddzielenie brzeczki od zużytych stałych ziaren i spuszczenie jej przez kurek spustowy. Niezbędny będzie duży garnek lub wiadro, które umieszcza się pod kranem, aby zebrać przefiltrowaną brzeczkę. Tutaj również potrzebna jest cierpliwość, która na koniec jest oczywiście wynagrodzona pysznym własnoręcznie zrobionym piwem – proces czyszczenia może zająć nawet 30 minut.

Warzenie
Teraz rozpoczyna się proces warzenia brzeczki. Podgrzej urządzenie do temperatury warzenia i dodaj pozostałe składniki – kluczem jest tutaj odpowiednie dopasowanie czasowe, dlatego zalecamy dokładne przestudiowanie przepisu. Jak już wspomnieliśmy: warzenie domowego piwa to sztuka! Czas warzenia może wynosić od 60 do 90 minut, w zależności od przepisu, a ponieważ w tym czasie wytwarza się tzw. gorący szlam, para powinna zawsze mieć możliwość ujścia z kotła.
W ten sposób unikniesz nieprzyjemnego smaku domowego piwa. A tego, drodzy przyjaciele, nikt nie chce.

Chłodzenie
Przy warzeniu własnego piwa, czas to nie pieniądz, ale złoto – i to dodatkowo płynne złoto. Około 15 minut przed końcem warzenia zanurz szpulę chłodzącą aby ją wysterylizować. Ważna uwaga w tym miejscu: wąż i przyłącza do wężownicy chłodzącej muszą być wcześniej zakupione osobno, ponieważ nie są zawarte w dostawie. Po skończeniu warzenia schłodzić płyn do 20°C za pomocą wężownicy chłodzącej. Temperatura osiągnięta? Następnie możesz wlać płyn do naczynia fermentacyjnego przez kurek spustowy z przodu kociołka. Do tego celu polecamy sprawdzony kocioł fermentacyjny Maischfest.

Fermentacja
Teraz nadchodzi zabawa w butelce. Drożdże zamieniają mdłą zupę chlebową w niesamowicie smaczne piwo. Twoje piwo! Aby uniknąć błędów na ostatnich metrach, dobrym wyborem jest wysokiej jakości produkt, taki jak kocioł fermentacyjny firmy Klarstein. Ponieważ po dodaniu drożdży, które pilnie potrzebują tlenu, należy bardzo dobrze wymieszać lub wstrząsnąć war. Najlepiej sprawdza się w kontrolowanym i precyzyjnie regulowanym środowisku - zapewnia również, że podczas fermentacji nie powstają niepożądane produkty uboczne.

Wypełnienie
Nie, nie mamy na myśli aktu picia, ale ostatni akt naszej podróży w sztuce warzenia. Koniec końców chcemy świadomie cieszyć się naszym produktem. W zależności od rodzaju, okazji i własnych nawyków związanych z piciem, zdecydujesz, jak przeprowadzić wtórną fermentację młodego piwa i jak je będziesz przechowywać. Imperial IPA z pewnością wytrzyma kilka tygodni dłuższe przechowywanie niż lekkie Pale Ale. Degustacja stouta również przeniesie Cię dalej, a klasyczny pilzner najlepiej smakuje świeży. Młode piwo napełnia się wężem lub automatyczną rurką do napełniania, którą umieszcza się na kurku spustowym pojemnika z piwem. Skieruj wąż lub rurkę na dno butelki i ostrożnie ją napełnij. Udało się? Gratulujemy i pijemy domowe piwo za Państwa sukces - na zdrowie!

Odmiany piwa: Wypróbuj je!
A jak to jest właśnie z gatunkami piwa? Złotożółty napój z jęczmienia jest ten prawdziwy, pomarańczowy czy bursztynowy mogą być tylko piwami rzemieślniczymi, a ciemne piją tylko Goci lub ludzie z porządnym piwnym brzuszkiem? Nonsens z piwnym sosem!
Czy wiesz, że Mollenfriedhof w Berlinie żartobliwie oznacza piwny brzuch? My też nie. Stale się musimy jeszcze czegoś uczyć, wszyscy mamy coś do nauczenia - Yoda w piwnym nastroju. Dobra, żarty na bok, skupmy się na naszej małej historii piwa.
Gatunki piwa - Abc dla kolejnego stolika bywalców
Drożdże, chmiel, słód i woda - to cztery składniki, z których produkowane jest piwo zgodnie z niemiecką ustawą o czystości. Niemniej jednak nie każde piwo jest takie samo, a typowe cechy różnych gatunków piwa są podstawą wielu zawiłości związanych z produkcją piwa.
Jakie są gatunki piwa?
Generalnie wyróżnia się dwie klasy: piwa górnej fermentacji i dolnej fermentacji. Wśród nich są różne odmiany i niezliczone piwne synonimy. Mając to na uwadze, zanim wyjaśnimy dwa poziomy fermentacji i przedstawimy typowe piwa niemieckie górnej i dolnej fermentacji, przedstawmy najpierw pięć najbardziej pokrewnych wyrażeń słownych.
- Chmielowe smoothie - zdrowe piwo
- Piana - Uwaga, ryzyko pomyłki
- Herbata jęczmienna - dla relaksu
- Kula w szklanej osłonie – serio?
- Wino musujące Maurer - słodkie, choć również gorzkie
Gatunki piwa - drożdże to robią!
Piwo górnej fermentacji - fermentacja w temperaturze pokojowej
Decydującym czynnikiem w produkcji piwa są kultury drożdży wykorzystywane w procesie warzenia. Drożdże górnej fermentacji najlepiej czują się w temperaturze od 15 do 20 °C – wtedy docierają na powierzchnię, tak mówiąc rozglądają się i osadzają na młodym piwie podczas fermentacji. Wiele kubków smakowych uważa piwa górnej fermentacji za bardziej aromatyczne, pełniejsze i bardziej owocowe.
Najbardziej znane gatunki piwa górnej fermentacji:
- Ale
- Berliner Weiße
- Kölsch
- Weizenbier
Zawartość alkoholu: od 3% obj.
Oryginalna brzeczka: 7,5 do 32 stopni Plato
Fermentacja: w temperaturze 18 do 25 °C

Piwo dolnej fermentacji - zachowaj chłodną głowę
W piwach dolnej fermentacji drożdże są schowane, ponieważ do tej kategorii należą piwa, w których podczas procesu warzenia drożdże osadzają się na dnie naczynia fermentacyjnego. Jeszcze 150 lat temu produkcja była możliwa tylko zimą, ponieważ drożdże dolnej fermentacji preferują zimno. Dopiero wynalezienie urządzenia chłodzącego w 1876 r. umożliwiło całoroczną produkcję piw dolnej fermentacji, które na ogół mają dłuższy okres przydatności do spożycia, wyraźniejszą oryginalną brzeczkę i wyższą zawartość alkoholu.
Najbardziej znane gatunki piwa dolnej fermentacji:
- Helles
- Märzen
- Lager
- Pils
Zawartość alkoholu: od 4,5% obj.
Oryginalna brzeczka: 10 do 12 stopni Plato
Fermentacja: w 4 do 9 °C

Gatunki piwa w Niemczech
W branży kulinarnej Niemcy są symbolem różnorodnej oferty piwnej. Dla niektórych jednak zasada jest dość prosta: pilsner i nic innego. Smakosze piwa, którzy lubią smakować również poza krawędzią szklanki, szybko poznają także inne przysmaki. Podsumowaliśmy najpopularniejsze gatunki piwa w Niemczech.
Popularne piwa górnej fermentacji

Pale Ale
Pale Ale jasne piwo z wyspy to stosunkowo wytrawne, gorące piwo o mocnym aromacie chmielu i niskiej zawartości alkoholu. Nie bez powodu niektórzy lubią nazywać to „brytyjskim long drinkiem”.

Berliner Weiße
Berliner Weiße to popularny napój orzeźwiający w gorące letnie dni, często podawany z kroplą syropu ziołowego lub malinowego i stylowo (nie)autentycznie ze słomką. Ale dobrze smakuje również samo w sobie.

Kölsch
Kölsch ta słomkowo jasna, wysoko sfermentowana specjalność z Kolonii nad Rynem jest idealna na każdą okazję. Kölsch to wyjątkowo lekki gatunek piwa o łagodnym smaku i niskiej zawartości alkoholu.

Piwo pszeniczne
Piwo pszeniczne tradycyjny napój, w ostatnich latach zmienił się na lifestylowe piwo. Miłośnicy szczególnie doceniają pikantny, pełny smak, a czasem mocny aromat bananowy, który powstaje jako produkt uboczny fermentacji.
Popularne piwa górnej fermentacji

Helles
Helles to różnorodnie wykorzystywany gatunek piwa, który smakuje prawie każdemu i nadaje się do prawie każdej okazji. Jasne, klarowne piwo o lekko słodkawym, słodowym smaku bardzo dobrze się pije, zwłaszcza w upale, a latem zapewnia mile widziane orzeźwienie.

Märzen
Märzen jest pierwotnie piwem dolnej fermentacji, warzonym w ostatnim miesiącu zimnej pory roku i już w nazwie nosi tradycję produkcji. Łagodnie „chmielony” i słodki charakter sprawiły, że w ostatnich latach piwo Märzen znalazło się na wielu listach popularnych piw.

Pilsner
Piwo Pilsner, w skrócie Pils, to najpopularniejszy gatunek piwa w Niemczech - prawdziwy klasyk. Pełne piwo o jasnozłotej barwie ma chmielowy, gorzki smak i jest zazwyczaj bardziej gorzkie niż inne gatunki.

Lager
Piwo ciemne Cechą charakterystyczną tego pełnego piwa jest, jak sama nazwa wskazuje, jego ciemna barwa. Jeżeli dasz sobie łyk, poczujesz słodowy urok palonych tonów i od razu cieszysz się na więcej i więcej.
Nasze najlepiej sprzedające się
Jak mogę uwarzyć piwo?
Często zadawane pytania i odpowiedzi dla piwowarów hobbystów
Zastanawiasz się, jak uwarzyć piwo? Ugasimy Twoje pragnienie wiedzy najważniejszymi odpowiedziami.
Jak to myślisz, że ja nie mogę uwarzyć piwa? To byłaby nasza oburzona reakcja, gdyby w Niemczech było to możliwe tylko potajemnie, a nie domowo. W Niemczech wszyscy obywatele mogą warzyć własne piwo. Ale nie w taki sposób, w jaki by chcieli. Tak jak picie piwa jest typowe dla określonych szerokości geograficznych, tak oficjalne zasady są logiczne. Według nich o każdym warzeniu piwa należy poinformować właściwy główny urząd celny – wystarczy jednak nieformalne zawiadomienie.
Maksymalna ilość jest co do zasady otwarta, ale jeśli warzysz mniej niż 200 litrów piwa w roku kalendarzowym, nie ponosisz żadnego zobowiązania podatkowego. Każdy, kto produkuje rocznie więcej niż podaną kwotę, musi złożyć zeznanie podatkowe na podatek od piwa - nie żartuję. To samo dotyczy sytuacji, gdy chcesz przejść od browaru domowego do browaru hobbystycznego i sprzedawać swoje piwo domowe. W przypadku wątpliwości zawsze dobrze jest najpierw skonsultować się z urzędem celnym.
Jeśli chcesz zamienić swój dom we własny browar, potrzebujesz kilku urządzeń lub jednego z praktycznych systemów warzenia z firmy Klarstein. Ponadto, ważne składniki dopuszczone przez ustawę o czystości - chmiel, słód, drożdże i woda - których dokładne ilości są określone w recepturach. Puste butelki są mniej popularne wśród miłośników piwa, ale przydają się do butelkowania i wtórnej fermentacji. Najważniejszy jest jednak czas, cierpliwość i pasja, bo dobry smak wymaga czasu.
Po pierwsze, czy zwróciłeś uwagę, że piwo składa się w ponad 90% z wody? Ponieważ jakość odgrywa bardzo ważną rolę, to niektóre browary używają do końca własnych studni. Składniki mineralne mają kluczowe znaczenie dla smaku: podczas gdy jasne piwa zwykle bazują na miękkiej wodzie, tj. o niższej zawartości minerałów, ciemne produkty preferują twardszą wodę.
W tym przypadku opinie różnią się między sobą. Podczas gdy niektórzy dostrzegają w szczególności walory estetyczne i zachowanie tradycji, inni dostrzegają w tym również zalety funkcjonalne kotłów miedzianych. Materiał ma bardzo dobrą przewodność cieplną i prawdopodobnie posiada pozytywny wpływ na smak a negatywny (pod względem redukcji) wpływ na grzyby i bakterie poprzez uwalnianie jonów miedzi.
Ale oczywiście, że tak! I nie ma znaczenia nazwa: piwo pszeniczne, Hefeweizen czy piwo białe. Chodzi raczej o to, jak uwarzyć piwo, które jest szczególnie popularne w letnich ogródkach piwnych i z pewnością orzeźwi również na Twoim balkonie. Receptura jest ważna, ponieważ zasadnicza różnica między piwem pszenicznym a np. piwem typu pilzner polega na zastosowaniu drożdży górnej fermentacji.
Ważnym etapem procesu przygotowania piwa jest warzenie brzeczki, która powstaje podczas procesu zacierania. Jeśli zobaczysz w nim białe płatki: uspokój się i kontynuuj warzenie piwa w spokoju. To tylko białka, które wytrącają się podczas gotowania - procesu znanego jako rozbijanie brzeczki.
Wiele osób uważa, że piwo warzy się od czasu kiedy ludzie zaczęli jeść zboże. Tak, sfermentowane ciasto chlebowe jest prawdopodobnie podłożem dzisiejszej produkcji piwa. Jednak wysoka umiejętność warzenia piwa, która jest najbliższa stosowanej procedurze, sięga do czasów średniowiecza. Mnisi i mniszki pragnęli stworzyć napój, który będzie smakowicie towarzyszył ich posiłkom. W tym znaczeniu: bardzo serdecznie dziękujemy!
Nie stresuj się i nie spiesz się, dlatego że warzenie piwa wymaga czasu. Samo zacieranie, ługowanie i warzenie mogą trwać nawet do ośmiu godzin. Czy to brzmi sprawiedliwie? Ale to jeszcze nie było wszystko. Hobbystyczni piwowarzy naprawdę potrzebują cierpliwości, ponieważ czas fermentacji w butelkach trwa kolejne dwa do trzech tygodni. Obawiam się, że to nie jest błąd literowy.
Woda, chmiel, drożdże i słód są najważniejszymi składnikami piwa. Ci, którzy chcą warzyć szczególnie kreatywnie, oczywiście mogą poszerzyć listę. Aby mieć pewność, że smak domowego piwa dotrzyma kroku Twojemu zapałowi i cierpliwości, nie zapomnij użyć wysokiej jakości składników. Zalecamy również skonsultowanie się z kompetentnymi osobami przed zakupem - współcześnie można to wygodnie zrobić online.
Dyplomatyczna odpowiedź: ponieważ gusta są odmienne. W rzeczywistości jednak mogą istnieć również powody obiektywne. Najczęstszymi przyczynami są niepełne lub nieprawidłowe informacje o recepturze oraz zbyt duża ilość dwutlenku węgla.
Niskie nagazowaie nie jest samo w sobie negatywne, ponieważ niektórzy ludzie lubią właśnie takie piwo. Jeśli chcesz mieć więcej bąbelków w swoim napoju jęczmiennym, pytanie brzmi: w jaki sposób dostają się one do napoju podczas procesu warzenia? Podczas procesu fermentacji powstaje kwas węglowy. Po prostu wyjmij produkty z lodówki i pozwól im fermentować w temperaturze pokojowej przez około siedem dni.
Miłośnicy piwa uwielbiają wyraźną pianę – w przeciwieństwie do monarchii, przynajmniej poza Anglią. Jeśli Twoje piwo nie wygląda tak dostojnie, może to być spowodowane niedokładnie wypłukaną szklanką, na której wciąż znajduje się tłusta warstwa. Jednak brak piany królewskiej jest zwykle związany z niewystarczającą zawartością dwutlenku węgla.
Wielu piwowarów hobbystów napotyka ten problem podczas swojej złotożółtej kariery. Tutaj nie pomogą żadne prośby i błagania. Niestety, jeśli piwo jest kwaśne, to jest popsute. W większości przypadków zanieczyszczenie jest spowodowane brakiem higieny podczas warzenia.
Nie możemy dać na to ogólnej odpowiedzi, ponieważ ta zależy to od różnych czynników. Zawsze jednak możemy polecić, aby zapewnić swojemu piwu niezbędny odpoczynek. Takie domowe piwo to jednak nie pociąg, choć po odpowiednim czasie bez problemu wprowadza nas na pas szybkiego ruchu, jeżeli chodzi o smak. Zasadą jest, że fermentacja zakończyła się, gdy zmierzona wartość pozostaje stała przez trzy dni.
Tak, dokładnie tak, ponieważ pianka jest ubocznym produktem drożdży. I dokładnie jest tak samo dobrze, gdy znika ponownie po głównej fermentacji.
Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest zbyt niska temperatura zewnętrzna (poniżej 18 do 22 °C). Wystarczy włączyć ogrzewanie albo w inny sposób wpuścić do pomieszczenia ciepłe powietrze. Proces fermentacji ciągle przebiega? Być może nie użyłeś wystarczającej ilości drożdży. W takim przypadku potrzebna jest cierpliwość, ponieważ proces fermentacji trwa o kilka dni dłużej.
Podobnie jak w przypadku chmielu i słodu, czysty sprzęt jest niezbędny podczas warzenia piwa. Dokładnie umyj wszystkie akcesoria środkiem dezynfekującym, aby przedłużyć okres przydatności piwa i zapobiec powstaniu pleśni – bo preferujemy Pils w kontekście „s”.
Kiedy piwo jest gotowe w lodówce, może tam przetrwać do dwunastu tygodni - pod warunkiem, że pracowałeś z zachowaniem higieny. Przechowywanie w temperaturze pokojowej skraca okres przydatności do spożycia do około ośmiu tygodni.