Suszarki do grzybów
Suszarki do owoców
Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować szybkie i zdrowe przekąski, czy zaopatrzyć swoją spiżarnię na zimę, dehydrator żywności jest przydatnym narzędziem w każdej kuchni.
Przed rozpoczęciem suszenia należy zapoznać się z zaleceniami dotyczącymi rodzaju przygotowywanej żywności, aby móc prawidłowo ustawić temperaturę suszenia. Popularne produkty spożywcze, do których suszenia jesteśmy przyzwyczajeni, to owoce, warzywa i mięso. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie produkty spożywcze nadają się do suszenia. Podczas korzystania z suszarki do żywności należy zawsze dokładnie przestrzegać instrukcji producenta i wszystkich środków ostrożności.
Czy wiesz, że kupione w sklepie suszone owoce nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać?
Aby suszone owoce przetrwały jak najdłużej w łańcuchach, producenci dodają do nich dużo cukru i dwutlenku siarki. Łatwo może się zdarzyć, że po zjedzeniu zakupionych suszonych owoców będziesz mieć wzdęcia. Domowe suszarki do owoców są zatem doskonałym rozwiązaniem, ponieważ pozwalają kontrolować proces suszenia.
Korzyści z owoców suki
- Suszona żywność zachowuje prawdziwy smak owoców i mnóstwo składników odżywczych
- W suszarce do owoców można przygotować nie tylko owoce, ale także inne rodzaje żywności, w tym warzywa, grzyby i mięso.
- Suszarki do owoców mogą wydłużyć okres przydatności żywności do spożycia o kilka miesięcy.
- Za pomocą suszarki do owoców można również wykorzystać resztki owoców lub warzyw.
- Suszoną żywność można również "nawodnić", na przykład dodając ją do zup lub sosów.
- Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować kawałki owoców, czy chipsy warzywne, suszarki do owoców zapewniają elastyczność w przygotowywaniu suszonej żywności dokładnie tak, jak chcesz.
- Suszarki do owoców są łatwe w użyciu. Wystarczy ustawić temperaturę i pozostawić suszarkę włączoną do czasu, aż jedzenie będzie gotowe. Czas suszenia każdej żywności zależy od zawartości wody w żywności i grubości plastrów.
Jak suszyć owoce?
- Najpierw dokładnie umyj owoce.
- Jeśli owoc ma pestkę lub nasiona, usuń je. Wyczyść również łodygę.
- Pokrój owoce w cienkie krążki lub plasterki.
- Umieść owoce na tacach odwadniacza w jednej warstwie.
- Podczas procesu suszenia zalecamy sprawdzanie owoców co 6-8 godzin. Mniejsze owoce wysychają szybciej niż większe. Suszenie zmniejsza również objętość owoców, dzięki czemu można stopniowo dodawać więcej owoców na ruszt.
- Jeśli nie masz pewności, czy owoce są gotowe, po prostu wyłącz piekarnik, poczekaj pół godziny, aż owoce ostygną i spróbuj.