Sous vide
Sous vide (francuskie tłumaczenie: "pod próżnią") to metoda, która odnosi się do procesu próżniowego zamykania żywności w torebce, a następnie gotowania jej w bardzo precyzyjnej temperaturze w kąpieli wodnej. Gotowanie metodą sous vide jest proste, nowoczesne i przede wszystkim bardzo wydajne. Technika ta daje rezultaty, których nie można osiągnąć żadną inną metodą gotowania.
Dlaczego warto gotować metodą sous vide?
- Główną zaletą metody sous vide jest to, że zachowuje ona wszystkie soki w żywności. Oznacza to, że na przykład stek będzie znacznie bardziej soczysty i smaczniejszy niż w przypadku przyrządzania go w tradycyjny sposób.
- Ta metoda gotowania jest również bardzo delikatna, dzięki czemu delikatne składniki, takie jak ryby lub warzywa, zachowują swój pełny smak.
- Kolejną wielką zaletą jest to, że można łatwo przygotować kilka kursów w tym samym czasie. Jeśli więc chcesz przygotować trzydaniowy posiłek, możesz to łatwo zrobić metodą sous vide. Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić różne kursy w różnych torbach. Następnie umieść je wszystkie w kąpieli wodnej i pozwól im się ugotować. Nie musisz martwić się o nic innego i możesz w pełni skoncentrować się na swoich gościach.
Przygotuj wspaniały posiłek metodą sous vide
Gotowanie sous vide wykorzystuje precyzyjną kontrolę temperatury z cyrkulacją, aby osiągnąć wyniki, których nie można osiągnąć żadną inną techniką gotowania. Dlaczego tak jest? W przypadku tradycyjnych metod gotowania nie masz kontroli nad ciepłem i temperaturą. W rezultacie gotowanie idealnego posiłku jest bardzo trudne i czasochłonne.
Jedzenie traci smak, łatwo się rozgotowuje i ma suchą, ciągnącą się konsystencję. Dzięki precyzyjnej kontroli temperatury w kuchni, sous vide zapewnia następujące korzyści:
- Spójność - ponieważ gotujesz jedzenie w ściśle określonej temperaturze i czasie, możesz oczekiwać bardzo spójnych rezultatów.
- Smak - jedzenie jest gotowane w soku. Dzięki temu jedzenie jest smaczne, soczyste i delikatne.
- Zmniejszenie ilości odpadów - tradycyjnie przygotowywana żywność wysycha i powoduje marnotrawstwo. Na przykład, tradycyjnie przegotowany stek straci średnio do 40% swojej objętości w miarę wysychania. Precyzyjnie przyrządzony stek nie traci nic ze swojej objętości.
- Elastyczność - Tradycyjne gotowanie może wymagać ciągłej uwagi. Precyzyjne gotowanie doprowadza żywność do dokładnej temperatury i utrzymuje ją. Nie musisz się martwić o rozgotowanie.
Jak rozpocząć gotowanie metodą sous vide?
Metoda sous vide jest odpowiednia zarówno dla profesjonalnych szefów kuchni, jak i dla domowych kucharzy. Dzięki tej metodzie gotowania można łatwo przygotować smaczne posiłki bez stresu i pracy. Wszystko, czego potrzebujesz, to odkurzacz, który wysysa całe powietrze i kilka worków. Następnie można umieścić żywność w workach, odkurzyć ją i umieścić w kąpieli wodnej. Po pewnym czasie posiłek będzie gotowy i będzie można cieszyć się nim z rodziną lub przyjaciółmi. Jeśli więc chcesz spróbować czegoś nowego w kuchni, metoda sous vide jest zdecydowanie dla Ciebie.
Próżniowe zamykanie żywności to również świetny sposób na wydłużenie jej okresu przydatności do spożycia i zapobieganie psuciu się.
Podczas gotowania metodą sous vide można gotować kilka dań jednocześnie, nie martwiąc się o nic. Jeśli więc chcesz spróbować czegoś nowego w kuchni, metoda sous vide jest zdecydowanie dla Ciebie.
Jakiego sprzętu potrzebuję do gotowania sous vide?
W rzeczywistości jest to bardzo przystępne cenowo i łatwe. W dzisiejszych czasach każdy może zacząć gotować sous vide. Aby rozpocząć, będziesz potrzebować kilku rzeczy:
- Kuchenka sous vide
- Worki próżniowe
- Odkurzacz
- Pojemnik na wodę do sous vide
Tutaj znajdziesz cały niezbędny sprzęt do gotowania sous vide.