3-letnia gwarancja 14 dni na zwrot towaru
  • Wyprzedaź
  • Black Friday
  • Nowości
  • Używany

Ekspresy do kawy kolbowe


Ciśnieniowe ekspresy do kawy

To, co jeszcze kilka lat temu było bardziej znane z kawiarni, restauracji i lodziarni, teraz można znaleźć również w wielu prywatnych domach: mowa o ciśnieniowym ekspresie do kawy. Można go używać do przygotowywania doskonałej włoskiej kawy i doświadczania najwyższej klasy przyjemności. Ale co sprawia, że ten ekspres jest tak wyjątkowy i jakie specjały kawowe można za jego pomocą przygotować? Czym różnią się poszczególne urządzenia? Przeczytaj wszystko, co musisz wiedzieć tutaj.

Co wyróżnia ciśnieniowe ekspresy do kawy?

Ekspresy do kawy dodają odrobinę luksusu do naszego codziennego życia, przyczyniają się do stylowej atmosfery i są obecnie niezbędne w dobrze wyposażonych kuchniach. Wybór jest odpowiednio duży. W przypadku espresso podgrzana woda jest przeciskana przez drobno zmielony proszek pod bardzo wysokim ciśnieniem, na przykład 20 barów. Najważniejszym elementem jest wydajna pompa. Ekspresy nadają się również do kapsułek, głównie w formie ekspresu z portafiltrem. Możesz cieszyć się aromatycznym, mocnym espresso i innymi intensywnymi, pełnymi smaku specjałami kawowymi w dowolnym momencie. Ekspresy do kawy różnią się wielkością zbiornika na wodę. Na przykład obudowa wykonana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej.

Zakup ciśnieniowego ekspresu do kawy - różne rodzaje i funkcje

Decydującym czynnikiem jest ciśnienie, które wynosi co najmniej dziewięć, a w niektórych przypadkach nawet 15 lub 20 barów. Ciśnieniowe ekspresy do kawy są dostępne w wielu wersjach o różnych funkcjach. Ciśnieniowy ekspres do kawy, taki jak Pausa marki Klarstein, nagrzewa się bardzo szybko po włączeniu, a po prawidłowym ustawieniu wyczarowuje doskonałe espresso, a także napoje na bazie mleka, takie jak cappuccino i latte macchiato. Ważne jest, aby wydajność urządzenia spełniała wymagania użytkownika. Na przykład ekspres do kawy Libeica zapewnia najlepszy aromat kawy dzięki mocy 1350 W i ciśnieniu 19 barów.

Specjalne cechy ciśnieniowego ekspresu do kawy to na przykład:

  • Nadaje się do kawy mielonej i w kapsułkach

  • Dysza do spieniania

  • Wyjmowany zbiornik na mleko

  • Wyświetlacz temperatury i ciśnienia

  • Urządzenie zabezpieczające przed przegrzaniem i nadmiernym ciśnieniem

  • Dotykowy panel sterowania

  • Wyświetlacz LED

  • Podgrzewacz do filiżanek na górze

  • Zmywalna kratka ociekowa

Zakup ekspresu do kawy - jaki wybrać?

Jeśli chcesz kupić ekspres do kawy, powinieneś z góry rozważyć, czy chcesz używać go wyłącznie do parzenia espresso, czy też również do wytwarzania kremowej mlecznej pianki. Dla ilu osób napoje kawowe powinny być przygotowywane jednocześnie? W przypadku ekspresu Libeica jedno napełnienie zbiornika wody wystarcza na około dziesięć filiżanek kawy dzięki pojemności 1,8 litra. W niektórych modelach możliwa jest ręczna regulacja ciśnienia. Posiadają one wskaźnik ciśnienia. Korzystne jest również wstępne podgrzanie filiżanki espresso. Panele dotykowe umożliwiają łatwe sterowanie. Daj się zainspirować szerokiej gamie produktów.

FAQ

Co to jest ciśnieniowy ekspres do kawy i jak działa?

Ekspres ciśnieniowy, za pomocą którego można przygotować espresso i inne mocne, kofeinowe specjały w kilku prostych krokach, podgrzewa wodę i przeciska ją przez fusy kawy pod wysokim ciśnieniem. Jakość pompy ma znaczący wpływ na smak kawy.

Jakie funkcje są przydatne w ciśnieniowym ekspresie do kawy?

W dobrych modelach można również wkładać kapsułki z kawą do portafiltra. Zaletą jest również dysza do spieniania, wyjmowany zbiornik na mleko, wskaźnik temperatury i ciśnienia, zabezpieczenie przed przegrzaniem i nadciśnieniem, dotykowy panel sterowania, wyświetlacz LED i podgrzewacz do filiżanek.

Które ziarna kawy najlepiej nadają się do ekspresów do kawy espresso?

Smak, palenie i ziarna to ważne czynniki wpływające na jakość espresso. Ciemniejsze prażenie ma pełniejszy smak. Jest to idealne rozwiązanie do parzenia espresso. Przy jasnym prażeniu staje się słaba i prawdopodobnie ma kwaśny smak. Odpowiednie są ziarna Robusty i Arabiki. Do espresso potrzebne jest drobne mielenie ze względu na wyższe ciśnienie i krótszy czas parzenia.
do góry